Pardubice podle vás

Tisková zpráva k projektu „Kolik stojí předvolební sliby?”

10.říjen 2014 09:37

Tisková zpráva k projektu „Kolik stojí předvolební sliby?”

V návaznosti na značné množství slibů před blížícími se komunálními volbami spustil informačně-zpravodajský server Pardubice podle vás projekt „Kolik stojí předvolební sliby?”, který na toto téma reaguje. Návštěvníci serveru a občané v ulicích tak měli možnost vyjádřit se, zda jsou pro či proti zavedení některých návrhů, jež politici v posledních týdnech ustavičně propagují.

Cíl projektu

„Naším cílem je podat veřejnosti ucelené informace o subjektech, které v Pardubicích kandidují. Zaměřili jsme se proto také na předvolební sliby, které znamenají výpadek pro městskou pokladnu. Jsme si však vědomi toho, že vše nejde měřit penězi, i proto jsme vyzvali čtenáře, aby v anketě vyjádřili svůj názor,” sdělil důvody pro vznik projektu Jiří Novotný, organizátor projektu.

Respondenti odpovídali celkem na šest otázek, které měly za cíl zjistit názory občanů na MHD zdarma pro určité skupiny obyvatel, zrušení hazardu či poplatku za svoz odpadu.

Výběr předvolebních slibů

„Při výběrů slibů jsme se zaměřili na ty, které se objevily v programech více politických subjektů nebo nás nějakým způsobem výrazně zaujaly,” vysvětlila Šarlota Šudrychová, manažerka projektu.

Každá otázka byla doplněna také popiskem, na kolik daný slib přibližně vyjde. Celková suma po sečtení jednotlivých položek činila okolo 176,7 milionů korun.

„U výpočtů ceny předvolebního slibu jsme v převážné většině vycházeli z reálných dat. Na příklad u parkovací karty jsme zjišťovali počet vydaných rezidenčních karet za minulý rok a jejich cenu v současné době. Stejně tomu bylo v otázce příjmů města z hazardu. Výjimku jsme udělali u MHD zdarma pro určité skupiny obyvatelstva (mládež a senioři nad 65 let), kde jsme zjišťovali počet lidí, kterých by se zavedení slibu dotklo. Vycházeli jsme z dvou důležitých faktorů, u mládeže to byla povinná školní docházka a u seniorů návštěvy lékaře,” dodala Šarlota Šudrychová.

Výsledky (hlasování se zúčastnilo celkem 331 respondentů):

Zavedli byste zdarma parkovací kartu?
Proti zavedení se vyjádřilo 71 % respondentů (236), pro bylo menšinových 29 % (95). Celkově by slib vyšel na přibližných 3,9 milionu korun.

Zrušili byste poplatek za popelnice?
Podobný názor jako na parkovací kartu vyjádřili občané také na zrušení poplatku za svoz odpadu. Proti se vyjádřilo 77 % (256), pro by bylo 23 % (75) dotázaných. Zrušení poplatku za svoz odpadu by městský rozpočet stát okolo 43,2 milionů korun.

Zlevnili byste MHD pro určité skupiny?
Vyrovnaný souboj proběhl mezi zastánci a odpůrci zlevnění jízdného pro určité skupiny obyvatel. 50 % (165) bylo pro, jen o jednoho člověka bylo proti. Pokud by došlo k zrušení jízdného pro tyto skupiny (mládež a seniory nad 65 let), vyšel by (při absolutním využití možnosti) tento slib na cca 13,3 milionu korun.

Byli byste pro, aby město vložilo 500 korun všem svým občanům na jejich pardubickou kartu?
Tento slib získal mezi účastníky ankety nejmenší podporu. Pro jeho zavedení se vyjádřilo pouhých 11 % (37), proti bylo 89 % (294). František Brendl (Pardubáci) argumentuje, že peníze vložené na pardubickou kartu by neohrozily rozpočet a to z toho důvodu, že by občané sami místo politiků rozhodli, do čeho (společností a organizací dotovaných městem) peníze investují. Papírově slib vychází na 44,7 milionu korun.
Byli byste pro pořádání referend o důležitých otázkách týkajících se města?
Značnou podporu 65 % (216) získal slib hlásající zavedení referend o důležitých otázkách města. Proti zavedení se postavilo 35 % (115). Referenda se průměrně pohybují okolo 1,5 - 2 milionů korun. Referendum o členění města Pardubic ve finále vyšlo na 1,2 milionu korun.

Zrušili byste hazard?
59 % (194) hlasujících se vyjádřilo pro zachování hazardu ve městě, pro jeho zrušení bylo 41 % (137). Příjmu z hazardu činí ročně okolo 70 milionů korun.

Šarlota Šudrychová, šéfredaktor portálu Pardubice podle vás
Fotografie: archiv

Změň Pardubice

Máte nápad, jak změnit Pardubice k lepšímu?
Potřebujete si vyjasnit otázky v řízení města?
Máte vzkaz pro zastupitele?

Napište nám!