Pardubice podle vás


Apetit festival odhalil kouzlo dobrého jídla a pití

01.červenec 2013 14:59

Apetit festival odhalil kouzlo dobrého jídla a pití

Během uplynulého víkendu se pro všechny milovníky dobrého piva, vína i jídla proměnilo Dostihové závodiště - Synthesia Park doslova v gurmánský ráj. Návštěvníci Apetit festivalu mohli shlédnout několik kuchařských show i zábavných vystoupení, své umění předvedli Zdeněk Pohlreich, dále Ondřej Slanina a Filip Sajler z kuchařské show Kluci v akci, držitel michelinské hvězdy Roman Paulus nebo Veronika KOKO Kokešová. Zpestřením festivalu se také stalo vystoupení Petra Ocknechta, který připomněl, že na světě je přes 1800 jedlých druhů hmyzu. Sám ukázal přípravu pokrmů z cvrčků, sarančat či sušených červů, které poté diváci mohli sami ochutnat.

Ze zábavných show nelze nejmenovat trapnomagii Richarda Nedvěda či vystoupení komiků Miloše Knora, Daniela Čecha a Karla Hynka.

Během dvou dnů dorazilo na Apetit festival, který se v Pardubicích konal poprvé, okolo 25 tisíc návštěvníků. Ti svými hlasy rozhodli o nejlepší východočeské restauraci, kterou se stala restaurace St. Patrick z Pardubic (ta předvedla například Pomalu tažená hovězí líčka s rozmarýnem), na druhém místě se umístila Krčma krále Artuše ze Slatiňan a třetí pozici obsadila pardubická La Cabaňa. Cenu za ,,Pivovar roku 2013” získaly Svijany, druhý následoval pivovar Pernštějn, třetí Rohozec, čtvrté místo získal Rychtář, páté pivovar Černá hora.

,,Pivovary byly na jedničku, byly tam dokonce čtyři moje nejoblíbenější, takže jsem nevěděla, co dřív,” uvedla Katka Broklová, milovnice českých i zahraničních piv.

Krom výherních pivovarů a restaurací bylo možnost ochutnat domácí citronádu s třtinovým cukrem, nechyběla zmrzlina, kvalitní sýry i tvrdé salámy, čerstvé ryby, vynikající čokoládové bonbóny, turecký med s nugátem, preclíkové vrtáky, tradiční staročeský trdelník, obilné placky nebo pardubický perník.

Hradecká restaurace Popular nabídla sushi, restaurace Pod Věží - Hotel Vacek zase belgický hovězí tataráček. Potrefená husa lákala na jemně zauzená žebírka grilovaná v marinádě z černého piva a medu, Restaurant U dvou Kohoutků vsadil na konfitovanou hovězí kližku v telecí šťávě s liškami a bramborovým pyré.

Nechyběla ani česká, moravská a zahraniční vína, okusit bylo možné krom těch výherních i přes 100 druhů piv a pivních speciálů jako májový ležák či Belečskou včelku (domácí nefiltrovaný ležák s příměsí medu).
Pro děti byl přichystaný hlídací kroužek s občerstvením zdarma.

Návštěvníci si pochvalovali také organizaci akce:

,,Na festivalu se mi nejvíce líbila organizace, protože to, jak vše splňovalo časový harmonogram festivalu, bývá na mnoha akcích zpravidla velký problém,” připomněl René Faktor, student a fotograf.

Šarlota Šudrychová, šéfredaktor Pardubice podle vás
Fotografie: René Faktor

Fotka 34

Fotka 33

Fotka 32

Fotka 31

Fotka 30

Fotka 29


Změň Pardubice

Máte nápad, jak změnit Pardubice k lepšímu?
Potřebujete si vyjasnit otázky v řízení města?
Máte vzkaz pro zastupitele?

Napište nám!


© 2017, Pardubice podle vás – všechna práva vyhrazena

Nahoru ↑